Pages: [1]
Author Topic: KWP2000 ISO14230 Communication Protocol  (Read 8653 times)
Tony@NefMoto
Administrator
Hero Member
*****

Karma: +96/-4
Offline Offline

Posts: 1394


2001.5 Audi S4 Stg3, 2007 VW GTI Stg2


« on: September 02, 2009, 10:04:01 PM »

Documentation for the Swedish implementation of the KWP-2000 SSF-14230 protocol.

Also, Fiat documentation on the KWP2000 protocol.

Also, just added the "Official Journal of the European Communities - Appendix 8 - Calibration Protocol".
« Last Edit: October 13, 2010, 03:00:12 PM by Tony@NefMoto » Logged

Remember you have to log in if you want to see the file attachments!
Info or questions, please add to the wiki: http://www.nefariousmotorsports.com/wiki
Follow NefMoto developments on Twitter: http://twitter.com/nefmoto
robin
Full Member
***

Karma: +19/-1
Offline Offline

Posts: 139


« Reply #1 on: September 14, 2009, 12:04:49 PM »

Great stuff, thank you.
Logged
Tony@NefMoto
Administrator
Hero Member
*****

Karma: +96/-4
Offline Offline

Posts: 1394


2001.5 Audi S4 Stg3, 2007 VW GTI Stg2


« Reply #2 on: September 14, 2009, 01:08:37 PM »

No problem. If you have any questions about it let me know. At the moment I am spending most of my time on improving my flashing and logging software, so most of this is in my short term memory.
Logged

Remember you have to log in if you want to see the file attachments!
Info or questions, please add to the wiki: http://www.nefariousmotorsports.com/wiki
Follow NefMoto developments on Twitter: http://twitter.com/nefmoto
robin
Full Member
***

Karma: +19/-1
Offline Offline

Posts: 139


« Reply #3 on: September 15, 2009, 10:25:27 AM »

I'm working on my own tool right now in XCode for os x... using the D2XX/FTDI 10.6 drivers.

I'm sure I'll have more questions in a bit... Smiley
Logged
Tony@NefMoto
Administrator
Hero Member
*****

Karma: +96/-4
Offline Offline

Posts: 1394


2001.5 Audi S4 Stg3, 2007 VW GTI Stg2


« Reply #4 on: September 15, 2009, 11:28:03 AM »

I've used the D2XX FTDI drivers for my own C# based tool. They are very nice to work with.

Don't forget to check out the ELM intelligent interfaces if you don't want to get stuck spending all of your time writing low level protocols. I did everything myself, but in hindsight I should have probably just used an ELM.
Logged

Remember you have to log in if you want to see the file attachments!
Info or questions, please add to the wiki: http://www.nefariousmotorsports.com/wiki
Follow NefMoto developments on Twitter: http://twitter.com/nefmoto
robin
Full Member
***

Karma: +19/-1
Offline Offline

Posts: 139


« Reply #5 on: September 15, 2009, 11:47:58 AM »

Yeah, I have a KWP2000 box w/ an FTDI chip. Honestly haven't gotten very far, just framing out the app right now.
Logged
Tony@NefMoto
Administrator
Hero Member
*****

Karma: +96/-4
Offline Offline

Posts: 1394


2001.5 Audi S4 Stg3, 2007 VW GTI Stg2


« Reply #6 on: September 16, 2009, 01:39:27 PM »

Yeah, I have a KWP2000 box w/ an FTDI chip. Honestly haven't gotten very far, just framing out the app right now.

Last night I tested out a KWP2000Plus cable and found my software does not work with it. The cable appears to be an "intelligent" interface because it contains an Atmel AVR microchip, and the interface does not produce echos when you transmit to it. I do not know what the communication protocol to this interface cable is, and have not had success just trying to send raw data through it to the ecu.
Logged

Remember you have to log in if you want to see the file attachments!
Info or questions, please add to the wiki: http://www.nefariousmotorsports.com/wiki
Follow NefMoto developments on Twitter: http://twitter.com/nefmoto
EJB
Newbie
*

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 2


« Reply #7 on: November 11, 2009, 01:38:35 PM »

So what cable would you guys recommend for flashing/reading the ecu (S4 of course, with an H-box)?  It seems like there are so many versions out there some of which are pretty expensive (Ross-Tech) and some of which are cheap (EBAY).  Help me out here so that I wont purchase one and find out it's wrong!  LINKS WOULD BE GREAT!!!  Thanks in advance!
Logged
EJB
Newbie
*

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 2


« Reply #8 on: November 11, 2009, 01:40:19 PM »

Oh yea, forgot to ask...If any of you are working on your own products when do you expect them to be available? 
Logged
Tony@NefMoto
Administrator
Hero Member
*****

Karma: +96/-4
Offline Offline

Posts: 1394


2001.5 Audi S4 Stg3, 2007 VW GTI Stg2


« Reply #9 on: November 18, 2009, 10:59:17 AM »

I have tried a $10 cable off eBay and it worked fine with my software because it contained an FTDI chip.

Just search for "VAG USB KKL" on eBay. These cables will work with VAG-COM up to version 409.

If you want to get into flashing your ECU quickly, I would say buy a Galletto cable off eBay. That is the cheapest route.

I will hopefully release my free flashing software in the next couple of weeks. Just putting the finishing touches on the user interface now.
Logged

Remember you have to log in if you want to see the file attachments!
Info or questions, please add to the wiki: http://www.nefariousmotorsports.com/wiki
Follow NefMoto developments on Twitter: http://twitter.com/nefmoto
overspeed
Full Member
***

Karma: +8/-1
Offline Offline

Posts: 170



« Reply #10 on: November 19, 2009, 07:57:34 AM »

Well I tried this weekend to read a A6 2.7 biturbo quattro (year 2004) and galleto stoped about 57% anda said it´s done... but it wasen´t, só I tried to remove the fuse 15 (it didn´t had fuse 11) but again no luck...

With KWP and the new driver released by chiptunaware (it clain to make ME7 by OBD instead of bootmode) it didnt wake the ECU.

Any suggestions ?
Logged
Tony@NefMoto
Administrator
Hero Member
*****

Karma: +96/-4
Offline Offline

Posts: 1394


2001.5 Audi S4 Stg3, 2007 VW GTI Stg2


« Reply #11 on: November 19, 2009, 05:43:39 PM »

Did you try removing the instrument cluster fuse when you tried out the KWP2000Plus tool?
Logged

Remember you have to log in if you want to see the file attachments!
Info or questions, please add to the wiki: http://www.nefariousmotorsports.com/wiki
Follow NefMoto developments on Twitter: http://twitter.com/nefmoto
overspeed
Full Member
***

Karma: +8/-1
Offline Offline

Posts: 170



« Reply #12 on: November 23, 2009, 10:34:17 AM »

Did you try removing the instrument cluster fuse when you tried out the KWP2000Plus tool?

Yeap... fuse 15 (fuse 11 wasen´t there aniway)
Logged
Tony@NefMoto
Administrator
Hero Member
*****

Karma: +96/-4
Offline Offline

Posts: 1394


2001.5 Audi S4 Stg3, 2007 VW GTI Stg2


« Reply #13 on: October 12, 2010, 12:10:07 PM »

I just posted an update to the first post with the Fiat KWP-2000 documentation.
Logged

Remember you have to log in if you want to see the file attachments!
Info or questions, please add to the wiki: http://www.nefariousmotorsports.com/wiki
Follow NefMoto developments on Twitter: http://twitter.com/nefmoto
morfej
Newbie
*

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 3


« Reply #14 on: March 27, 2012, 06:52:37 AM »

... no answer, so just deleting the whole thing.
« Last Edit: April 18, 2012, 12:32:00 AM by morfej » Logged
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines Page created in 0.022 seconds with 16 queries. (Pretty URLs adds 0s, 0q)